Een op de zes jongeren verslaafd aan social media

Een op de zes jongeren verslaafd aan social media

Vandaag (20-11-2015) werd een onderzoek van het CBS bekend gemaakt waaruit dit blijkt. 

Bij meisjes speelt dat probleem meer dan bij jongens. Meisjes zitten ook langer op diensten als Facebook, Whatsapp, Instagram, Skype en YouTube.

Bijna de helft van de jongeren erkent dat sociale media negatieve gevolgen hebben voor hun leven. Ze slapen bijvoorbeeld 's nachts slechter, ze kunnen zich minder goed concentreren en hun cijfers op school gaan achteruit.

Dit artikel is op nu.nl te lezen. De kinderen weten en voelen dat het niet goed voor hun is.

Buiten de genoemde bezwaren in het artikel is een ander belangrijk punt dat  de jongeren al die extra uren - meestal via mobiel - met hoogfrequent straling in aanraking zijn.

De gevolgen hiervan zijn nu nog niet duidelijk in te schatten omdat dit probleem zich nog nooit eerder heeft voorgedaan. Zo veel mensen, zo jong en zo’n lange tijd in de invloed van hoogfrequent straling. Eerdere onderzoeken geven aan dat er een negatieve invloed aanwezig is vanaf een bepaalde belasting. Deze ligt een enorm stuk lager dan de (in Nederland) toegestane waarden. Met andere woorden: grote kans dat de puber tijdens het bezoeken van social media zich in een sterk hoogfrequent veld bevind. Omdat er buiten de intensiteit van de belasting ook altijd gekeken moet worden naar de duur van belasting schrok ik toen bleek dat de jongeren die verslaafd zijn aan sociale media ca. 6 uur per dag er mee bezig zijn!

Wat betreft het slechter slapen: buiten de psychische druk die social media bij veel tieners oplevert, heeft het ook te maken met te weinig aanmaak van melatonine door het lang kijken naar een verlicht scherm.

Gedurende de pubertijd geeft het lichaam op een steeds later tijdstip het slaaphormoon melatonine af. Hierdoor vindt er een belangrijke verandering plaats in het bioritme, daarmee in het slaap-waakritme van de puter. Daardoor hebben ze al moeite om ‘s avonds in slaap te vallen. Vooral door de lichamelijke veranderingen in de pubertijd heeft het lichaam juist meer slaap nodig!

‘s Avonds nog naar een verlicht scherm kijken remt de aanmaak van melatonine juist waardoor het in slaap vallen nog verder wordt uitgesteld. De fotoreceptoren in onze ogen zijn zeer gevoelig voor met name het blauwe gedeelte in het lichtspectrum zoals dat in het ochtendlicht voorkomt. 

Hierdoor wordt het lichaam wakker. Het remt de productie van melatonine en stimuleert de aanmaak van cortisol en adrenaline. Hier is ook de werking van de Wake-up lights op gebaseerd. Maar hier kom ik een andere keer op terug. 

Dit blauwe licht vinden we ook in Tablets zoals een Ipad, smartphones, E-readers met backlight, TV-en computerschermen. 

Er is aangetoond dat wanneer een van deze lichtbronnen twee uur voor het slapen gaan gebruikt worden, dat er 20 % minder melatonine wordt aangemaakt. 

Dus het voorbereidend werk voordat je gaat slapen houdt in dat je je mails en werk twee uur voordat je gaat slapen af hebt en niet meer naar een fel verlicht beeldscherm hoeft te kijken. 

Je kan een boek lezen, mag ook een E-reader zijn, maar dan zonder “back light”, het huishouden doen of de dingen klaarzetten voor de volgende dag, ontspanningsoefeningen, de dag overdenken en aantekeningen maken, een “to-do” lijst voor de volgende dag maken etc.  Je wordt er vast creatief in. 

Als je ‘s morgens wakker wordt kan je je lichaam helpen door de gordijnen open te doen en te zorgen dat het licht naar binnen kan schijnen. Of je doet veel verlichting aan bij het ontbijt.