Gezocht: Prinses op de erwt.

Gezocht: Prinses op de erwt.
In het sprookje van Hans Christian Andersen is een prinses zo teergevoelig dat ze niet kan slapen omdat onder twintig matrassen een erwtje verstopt is. Haar teergevoeligheid was een doorslaggevende eigenschap waardoor de prins graag met haar wilde trouwen. Helaas leven we niet in het sprookje en is zo’n eigenschap alleen maar lastig.

Maar in werkelijkheid zijn we allemaal teergevoelig.

Of - ik zal het anders formuleren - onbewust waargenomen prikkels beïnvloeden ons dagelijks leven en onze keuzes. 
Hier is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

Heston Blumenthal de chefkok/eigenaar van restaurant "the fat duck" in Engeland doet veel onderzoek naar eten en de beleving van mensen als ze het eten proeven.

In een van zijn onderzoeken werd getest of de smaakbeleving van mensen anders is als ze in een verschillende ambiance het eten nuttigen.

Hiervoor hadden ze een proefopstelling gemaakt waarbij exact hetzelfde eten werd geserveerd, maar de muziek varieerde van genre en het licht was anders van kleur.

Wat bleek? Het gerecht smaakte compleet anders!

Een ander experiment gaf aan dat een stoel met een zachte zitting voor veel mildere gesprekken en meningsuitingen zorgt dan wanneer de persoon op een harde stoel zit.

Met andere woorden: zijn wij allemaal een prinses op de erwt?

Mensen die heel veel prikkels waarnemen en daardoor in hun doen en laten beïnvloed worden, noemen we Hoog Sensitieve Personen. Zij zijn gevoelig voor geluiden, geuren, kleuren, andere mensen om zich heen, straling, voeding etc. Met Hoog Sensitiviteit kan je goed leven, óók in dit tijdperk met volop aanwezige electrosmog.

Men kan in zijn overbezorgdheid voor zijn gezondheid alles als slecht gaan bestempelen, als een kluizenaar gaan leven en niet meer in staat zijn deel te nemen aan het normale leven.

Zij moeten leren dat niet altijd alles slecht is. Bijvoorbeeld als je een strandwandeling aan het maken bent en je gaat daarna door het aangrenzende bos verder wandelen. Het voelt dan compleet anders aan! De een zal het als benauwend, donker en drukkend omschrijven, de ander zal het als geborgen en veilig omschrijven. Geen van beide slecht, maar ànders!

Het interessante is, dat het mogelijk is om een soort aan en uit knop te gaan leren hanteren en daarbij spreek ik als HSP uit eigen ervaring. Omdat ik extreem gevoelig ben, is het werk als woonbioloog waarbij ik alleen maar in slechte woningen aan het meten ben enorm zwaar. Maar een bijzonder groot voordeel is, dat het kleinste spatje straling dat na een eerste poging tot ontstoring nog overblijft, ik nog kan detecteren en daarna de ontstoring perfect  kan uitvoeren. Mijn gevoeligheid komt ook van pas als ik voor een second-opinion een woning moet beoordelen.

Wat betreft die aan en uitknop:

Enige tijd geleden gaf ik voor HSP personen een korte training. Hieronder een opsomming van de belangrijkste zaken, als aanvulling over mijn suggestie van een “aan/uit knop”. Het is niet zo dat je dan niet meer zo gevoelig bent, maar het geeft je wat meer vrijheid omdat je minder snel vermoeid bent of op een andere manier last hebt. Die gevoeligheid blijft, dat is een eigenschap. Geen aandoening.

In het kort:

  1. Blijf je immuunsysteem in de gaten houden.
  2. Let op je voeding: Geen slechte E-nummers. (download evt. een app hiervoor zodat je het altijd kan nakijken), eet zoveel mogelijk biologisch, minder/geen vlees, alcohol en suikers.
  3. Zorg dat je stralingsvrij slaapt. De nacht is het belangrijkste! Veel prikkels hebben een invloed op ons onderbewustzijn en kunnen een reden zijn dat je onrustig slaapt. WiFi ‘s nachts uitschakelen.
  4. Draag geen mobiel op het lichaam. Bel niet/zo kort mogelijk met een (eco)DECT telefoon of mobiel.
  5. Gebruik geen bluetooth. (In de auto, Ipad/toetsenbord/telefoon/printer)
  6. Probeer zo min mogelijk draadloos te werken.
  7. Ga regelmatig naar een arts of therapeut die mee kan werken om je fysiek en mentaal in optimale conditie te houden.
  8. Regelmatig lichaamsbeweging, liefst in de buitenlucht.

Als hulpmiddel kan je de IS-Buddhata hanger bij je dragen als bescherming voor als je het nodig hebt. De hangers zijn er in 3 kleuren: RVS, goudkleurig, of rose-goudkleurig.

Er is ook een hanger met de combinatie IS-Buddhata en IS-Protected. Je kan de hangers aan een koord, leren veter of ketting hangen om de nek, of met een luierspeld (veiligheidsspeld) aan de binnenkant van kleding.

Ze kunnen echter niet tegen vorst. Dus niet buiten leggen als het rond het vriespunt is. Bovendien is het ontladen veel minder nodig met de nieuwe IS-Buddhata hangers.