Hou het touwtje vast.

Hou het touwtje vast.
Waar leg je de balans bij je kinderen tussen online zijn en sociaal zijn? Uit de gesprekken die ik heb gevoerd met ouders maak ik op dat we allemaal naar een juiste balans aan het zoeken zijn. Niet ieder kind is even gevoelig voor de invloed van social media, games, straling of allerlei andere beïnvloedingen en daarom heeft ieder kind weer een andere grens nodig. In dit artikel lees je hoe wij hier zelf mee om gaan en hoe we dit steeds moeten aanpassen aan de situatie.

Er is volgens mij geen juiste manier. En er is volgens mij geen enkele ouder die weet hoe het moet. Dat komt omdat elke situatie en elk kind anders is. Maar het is wel fijn om te horen hoe andere ouders in vergelijkbare situaties hier mee om gaan. Dat kan inspireren maar zorgt ook voor begrip en dat je blijft begeleiden. 

Ik las eens ergens op facebook een tekst bij een foto. Daarin bedankte iemand haar ouders voor dat ze altijd de touwtjes zijn blijven vasthouden, dat ze nooit hebben losgelaten ondanks dat ze heel hard heeft getrokken. 

 

Onlangs kreeg mijn dochter van school een klein boekje mee naar huis: huiswerk en ouders. 

Hierin stond buiten huiswerk tips ook wat tips over gezonde voeding en voldoende slaap. 

Een andere waardevolle tip: vraag je kind wat voor berichten er voorbij komen, of er nog wat te lachen valt en probeer interesse in hun online-“werk” te hebben. Ik was negatief gericht wat betreft mobiel gebruik, maar nu mijn houding anders is, delen ze meer met mij, wordt er meer gelachen en kom ik wat meer te weten over wat voor zaken ze interessant vinden. 

Toch moet ik de één echt in de gaten houden wat betreft het online zijn en de ander niet. Dus zijn er verschillende regels. 

 

In het Eindhovensdagblad stond eind november een artikel waarbij er werd gemeld dat 20 % van de pubers en adolescenten kampt met lichamelijke klachten als gevolg van overmatig en langdurig gebruik van sociale media. Er zijn steeds meer jongeren die medische hulp hiervoor zoeken. 

Dat zegt kinderneuroloog Hans Vles, hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht. 

Het CBS stelt dat 17 % van de jongeren tussen 12 en 18 jaar zich verslaafd noemt aan sociale media. 14 % van de meisjes en 6 % van de jongens zegt dagelijks meer dan 5 uur te internetten. Volgens 47 % van de jongeren hebben sociale media een negatieve invloed op hun leven!

 

Bij een test waaraan een aantal kinderen hadden meegedaan werd het mobiel gebruik streng beperkt. Het bleek dat de kinderen minder stress hadden, beter sliepen en minder de druk voelden om steeds te moeten reageren. Het was dus stiekem wel prettig dat er regels waren. 

 

Ik kreeg een idee om een deel eraan toe te voegen dat zo over genomen kan worden door elke school. 

 

Onderaan het artikel staan een aantal tips vanuit mijn beroep als woonbioloog gezien en als ouder. Ik wil niet pretenderen dat dit voor alle gezinnen en alle kinderen werkt, maar het is het waard om aan aantal tips uit te proberen die nodig zijn. Voel je vrij om dit door te sturen naar andere ouders of leerkrachten. Ik vind het zelf altijd fijn om te horen hoe andere ouders met bepaalde situaties omgaan. 

 

Een aantal jaren geleden gaf ik lezingen om ouders bewust te maken hoeveel - en op wat voor manier kinderen in aanraking kunnen komen met straling. Ook gaf ik adviezen dat àls je je kind een mobiel gaf, wat voor afspraken je samen met je kind moet maken over het gebruik ervan.

Helaas waren er bijna geen ouders in geïnteresseerd. Wel ontstond er altijd tijdens zo’n lezing een discussie onder ouders over hoeveel bel-tegoed je je kind gaf. Dat was mijn doel van de lezing niet.

 

Ik heb verschillende leerkrachten gesproken die zeggen dat ze al vele jaren in het vak zitten en alle trucjes wel kennen om pubers in de hand te houden, maar dat ze de kinderen niet meer kunnen bereiken en dat de leerlingen nu “anders” zijn. Ze zijn sneller afgeleid, de concentratie is heel kort en ze reageren heel anders. Kortom: wat is er aan de hand met onze pubers? 

Toen ik als gastdocent bij een opleiding dit vertelde kreeg ik direct bijval van een lerares die precies hetzelfde probleem heeft op de school waar zij werkt. Ze hebben het er vaak over in de lerarenkamer en weten niet goed wat de beste oplossing hiervoor is. Het gesprek kwam vanzelf op het vele online gebruik van de kinderen, maar ook van de ouders.  

Hier ligt volgens mij een deel van het probleem. Er worden bijna nooit afspraken gemaakt tussen ouder en kind over het gebruik van een mobiel, gamen, youtube filmpjes kijken of social media gebruik. 

 

Nu zijn kinderen, vooral pubers steeds langer in een stralingsbelaste omgeving. Ze zijn de hele dag online, op school is sterke WiFi en thuis moeten ze veel online zijn om huiswerk te maken en in hun vrije tijd zijn ze veel online op social media en aan het gamen. En als ze dat niet zijn, dan is er regelmatig nog de bluetooth belasting van verschillende apparatuur zoals printers en spelcomputers als ze niet worden uitgezet.

 

Ouders zitten zelf vaak tijdens het eten op Facebook te kijken, whatsapp te beantwoorden etc. Zelfs als kinderen om aandacht vragen dan wordt daar geen tijd voor genomen, want een bericht op Facebook is belangrijker op dat moment. 

Kinderen hebben te weinig slaap, omdat ze moeilijk in slaap kunnen komen doordat ze tot laat op een beeldscherm kijken. (zie artikel) Of omdat ze tot laat, soms zelfs ’s nachts nog via social media  contact hebben met vrienden. 

Onderzoek heeft uitgewezen dat pubers gemiddeld 9,5 uur slaap nodig hebben! Fysiek en psychisch is het kind zo enorm aan het veranderen, daar heeft het kind genoeg slaap voor nodig. 

 

Soms krijg ik de vraag hoeveel tijd verstandig is om een kind te laten gamen. Helemaal verbieden willen ouders niet, want dat is leuk om met vrienden te doen. Maar ik hoor steeds vaker dat wanneer kinderen langer dan een uur aan het gamen zijn, dat ze daarna onhandelbaar en snel boos zijn. 

 

Als woonbioloog moet ik natuurlijk zeggen dat alles dat straling veroorzaakt weg moet. Maar dat is niet praktisch en je krijgt te maken met enorme weerstand en ruzies en je gunt je kind ook iets wat hij leuk vindt en samen met vrienden kan doen.

 

Ik kan alleen uitleggen hoe de regels nu bij ons thuis zijn. Soms is het weer opnieuw zoeken naar een goede oplossing en passen we de regels weer aan. Mijn kinderen zitten op de middelbare school en ik merk hoe belangrijk social media en online gamen met vrienden voor hun contacten is, en ook, wat een gevecht het kan zijn om deze tijd te beperken. Maar ook merk ik hoe gedrag kan veranderen door té veel online te zijn. 

 

Wij hebben internet via de kabel, maar we hebben ook WiFi. Deze gaat ’s nachts uit. 

Door de weeks mogen mijn kinderen niet gamen. Soms zijn er uitzonderingen. Eerst hadden we de afspraak dat als het huiswerk af was, dat ze dan mochten gamen. Maar het huiswerk werd afgeraffeld en sommige opdrachten werden “vergeten” en leeropdrachten werden niet goed gedaan want er werd toch geen overhoring verwacht, kortom: alles om maar zo snel mogelijk weer te kunnen gamen. Daar komt bij dat als ze online aan het huiswerk maken zijn, worden ze steeds geskyped door een vriend met de vraag of ze kunnen gamen. Veel afleiding en verleiding dus. 

 

De laptops blijven in de woonkamer en voor sommige huiswerkopdrachten mag de laptop wel mee naar de kamer. Maar het valt ook niet mee: voor sommige vakken moeten ze youtube filmpjes bekijken of zoeken naar een bepaald filmpje voor een opdracht. We weten allemaal hoe verleidelijk het is om een volgend filmpje dan ook nog even te bekijken en voor je het weet is er een uur voorbij. Dus een beetje support in de vorm van controle kan echt geen kwaad.

 

De mobiele telefoon of tablets mogen ’s avonds niet mee naar de slaapkamer. Ze worden uitgezet of gaan op de vliegtuigstand. We hebben een vaste plek gecreëerd waar alle mobieltjes ’s nachts worden verzameld en worden opgeladen. Zo kunnen ze ’s nachts niet even checken of er iemand online is. 

 

Maar op vrijdagmiddag mogen ze “los”. Dan komen er vaak vrienden met laptops en zit m’n woonkamer vol met lange lijven en komen er vriendinnen met telefoons die allemaal online gaan. Zak chips of ander lekkers erbij. Soms blijft het allemaal eten en dat is ook echt heel gezellig. Maar wat ben ik blij als ze allemaal weer vertrokken zijn. 

 

Iedereen kan de tips aanpassen. Kinderen die heel verstandig hiermee omgaan, hoeven niet zo gecontroleerd te worden als kinderen die zich compleet verliezen in appgroepen en het liefst de hele dag youtube-beroemdheden volgt.

Dus ouders/leerkrachten: Het onderstaande mag gebruikt worden voor elke schoolgids/huiswerkgids etc. 

 

  • Maak duidelijk afspraken met het kind over game-tijd en online-tijd. 
  • Beperk het gamen tot een half uur per dag of alleen in het weekend. In het weekend mag het gamen langer afhankelijk hoe het kind hierop reageert. 
  • Spreek af dat ze online mogen als het huiswerk klaar is, tot een uur voor bedtijd. 
  • Een uur voor bedtijd geen beeldschermen meer gebruiken. Door het licht wordt de melatonine aanmaak dat nodig is om goed te slapen, geremd en wordt het moeilijk om in slaap te komen.
  • Als er voor het huiswerk online gewerkt moet worden, dan is het beste voor sommige kinderen dit onder controle te doen. Bijvoorbeeld de tijd in de gaten houden dat ze met een opdracht bezig zijn, of in de gaten houden dat er ook alleen maar huiswerk wordt gemaakt. 
  • Tijdens het huiswerk is het beste om de mobieltjes op vliegtuigstand te zetten, zodat ze niet worden afgeleid door berichtjes die binnenkomen, of spreek af dat de mobieltjes niet mee mogen naar de slaapkamer als ze daar hun huiswerk maken.
  • Laat ze niet continue op social media controleren of ze berichten hebben. Leer ze om hooguit een paar keer per dag te kijken en niet meer. (Ouders kunnen deze uitdaging samen met hun kinderen aangaan). En niet vlak voor het slapen gaan nog even kijken. Als er negatieve berichten zijn, is het helemaal moeilijk om te gaan slapen!
  • 's Nachts de WiFi uitschakelen. Dit is in huis de sterkste invloed. De invloed van de WiFi van buren is meestal een stuk minder. Steeds meer onderzoeken geven aan dat het de gezondheid beïnvloedt. Omdat je in slaap een stuk ontvankelijker bent, is het belangrijk dat de WiFi ’s nachts uit wordt geschakeld. Overdag zitten onze kinderen (en de leerkrachten) in sterke WiFi en tussen veel kinderen die hun mobiel bij zich hebben welke continue een signaal communiceert met de dichtstbijzijnde mast. Het is helemaal belangrijk als boven de router de slaapkamer is van een van de kinderen!
  • Draag het mobieltje niet in de broekzak, maar in de tas. Dit kan effect hebben op de gezondheid.