Zomertijd (maart 2014)

Zomertijd (maart 2014)

Nederland mag trots zijn op zo’n prestatie. En wij zijn blij dat we weer kunnen ontspannen. Want dat is nodig. De afgelopen weken hebben wij dagelijks woningen doorgemeten en aangepast

Zomertijd

Afgelopen weekend werd de klok een uur vooruit gezet. 

De wintertijd is de “echte” tijd. Tijdens de cursus Lecher-antenne wordt het bestaan van de orgaanklok uitgelegd. 

Dat houdt in dat op bepaalde tijden een orgaan heel actief is en 12 uur later juist in de minst actieve stand is. Denk bijvoorbeeld aan het cup à soup moment aan het einde van de dag. Dan heeft een mens trek in iets hartigs. Dat is niet voor niets. Dan krijgen de nieren de meeste energietoevoer. Deze biologische klok - het bioritme - wordt aangestuurd door de hormoonproductie van de hypothalamus. 

Slaaphormoon

‘s Avonds wanneer het donker wordt maakt de pijnappelklier in onze hersenen langzamerhand melatonine aan. 

Dit wordt het slaaphormoon genoemd. Het zorgt ervoor dat we rustig in slaap kunnen vallen en de hele nacht kunnen doorslapen. 

Donker

Zorg dat je slaapkamer goed donker is. Verduisterende gordijnen, of rolgordijnen zorgen dat de invloed van verlichting van straatlantaarns, of van auto’s die voorbijrijden niet in de slaapkamer kunnen binnendringen.

 

Blauw licht

De fotoreceptoren in onze ogen zijn zeer gevoelig voor met name het blauwe gedeelte in het lichtspectrum zoals dat in het ochtendlicht voorkomt. 

Hierdoor wordt het lichaam wakker. Het remt de productie van melatonine en stimuleert de aanmaak van cortisol en adrenaline. Hier is ook de werking van de Wake-up lights op gebaseerd. Maar hier kom ik een andere keer op terug. 

 

Dit blauwe licht vinden we ook in Tablets zoals een Ipad, smartphones, E-readers met backlight, TV-en computerschermen. 

Er is aangetoond dat wanneer een van deze lichtbronnen twee uur voor het slapen gaan gebruikt worden, dat er 20 % minder melatonine wordt aangemaakt. 

 

Dus het voorbereidend werk voordat je gaat slapen houdt in dat je je mails en werk twee uur voordat je gaat slapen af hebt en niet meer naar een fel verlicht beeldscherm hoeft te kijken. 

Je kan een boek lezen, mag ook een E-reader zijn, maar dan zonder “back light”, het huishouden doen of de dingen klaarzetten voor de volgende dag, ontspanningsoefeningen, de dag overdenken en aantekeningen maken, een “to-do” lijst voor de volgende dag maken etc.  Je wordt er vast creatief in. 

Wakker worden! 

Als je ‘s morgens wakker wordt kan je je lichaam helpen door de gordijnen open te doen en te zorgen dat het licht naar binnen kan schijnen. Of je doet veel verlichting aan bij het ontbijt. 

 

Klik hier en vraag gratis tips en adviezen aan!